Tarinamme
KAINULA
Kainulan tupa on v. 1948 Kainulaisten rakentama torppa korven kainalossa eli keskellä Pohjois-Karjalaista korpea mutta keskeisellä paikalla luontomatkailukohteita ajatellen. Kainula sijaitsee Lieksassa noin 20km Joensuun suuntaan ja tilalta on helppoa vierailla esim kansallispuistoissamme Kolilla ja Patvinsuolla tai kokea koskien kuohut Ruunaan matkailualueella. Kulttuurielämyksiä tarjoaa esimerkiksi Pielisen museo ja Paateri / Eva Ryynäsen ateljee. Vuonislahden kylä on myös lyhyen automatkan päässä.
Kainulan torppa on lämminhenkinen pieni hirsitupa joka on rakennettu aikana kun teitä ei edes ollut, vaan rakennustarvikkeita ja ikkunoita tuotiin hevoskyydein tai jalan viereisen kylän kautta. Kuulemamme mukaan rakennusajan perhe asui pihapiirin kallion kylkeen rakennetussa "korsussa". Ensimmäiset tilalla olleet eläimet olivat lampaita ja myöhemmin myös lehmiä, kanoja, hevosia ym tarvittiin kotitarpeisiin ja myöhemmin tilalta meni maitoa myös myyntiin. Kainulaisten jälkeen tilaa asuttivat Kanaset 10 lapsensa ja karjansa kanssa ja v.2018 tilalle muuttivat Lemettiset. Lemettisten aikana tilalla on asustanut lampaita, kanoja, kukkoja, kaneja, viiriäisiä, kissoja ja koiria. Vuosien varrella eri perheiden tarpeet ovat muokanneet tupaa, mm. 80-luvun remontista on nähtävissä jälkiä, mutta alkuperäistä hirsiseinääkin on otettu esille.
Pihapiiri on vanha maalaistalon piha jota reunustavat hirsinen navetta, ulkosauna ja aitta ja näitä ympäröivät lampaiden laitumet. Lampaat hoitavat yhteistyössä Fingrid Oyj kanssa perinnemaisemaa tilan laidalla. Vanhaa peltoa ja niittyä ollaan raivaamassa lampaiden avulla niin että yhä monimuotoisemmat kasvit ja hyönteiset säilyisivät alueella.
Kainulan tupa ja sen palvelut ovat muovautuneet yhden naisen unelmasta. Pääasiassa tavoitteena on tarjota paikallisille ja matkailijoille luonto- ja eläinavusteisia matkailupalveluja. Kainulan emäntä haaveili vuosia järjestävänsä lammaspaimenlomia, mutta sopivaa tupaa ja pihapiiriä sen toteuttamiseen ei vain löytynyt. Muutaman vuoden onnistuneen Airbnb kokeilun jälkeen tilalla perhe päätti muuttaa tilalta itse pois, ja Kainulan kodista muokattiin matkailijoiden ja paikallisten vierailijoiden tarkoituksiin sopiva.
Lämpimästi tervetuloa Kainulaan,
tulukkeehan tuppaan!
Emmi
Kainulan emäntä

Kainulan kotitilalla hyörii emäntänä Emmi joka on hoitoalan koulutuksen (lähihoitaja , sairaanhoitaja, terveydenhoitaja) lisäksi opiskellut koulutetuksi hierojaksi ja maatalousalan puolelta HoivaFarmariksi luonto- ja eläinavusteisia hyvinvointipalveluja. Oman toiminimen perustaminen tuli ajankohtaiseksi vuonna 2024 nimellä Korpiemo ja ensimmäiset palvelut olivat kesän ajan hieronta ja Wanhan koulun mysteeri pakohuonepeli Vuonislahden vanhalla koululla. Yrittäjyys on siis sivutoimista ja päätyö hoitoalalla.
"Koen olevani väärälle vuosikymmenelle syntynyt 50-luvun emäntä, ja kaikki vanhaan aikaan liittyvät tavat, kulttuuri ja mm ruoka kiinnostaa. Koitan omalta osaltani pitää myös vanhoja tapoja elossa esim harrastamalla villiyrttejä ja kehruuta omalla rukilla."
Sisäsyntyinen pohjoiskarjalainen emännyys on luultavasti se perimmäinen syy mikä tähän yrittäjyyteen on kannustanut ja tavoitteena olisikin saada jaettua eläinten ja luonnon tuomaa voimaa mahdollisimman monelle muullekin näiden palveluiden avulla kuin mistä itse ollaan päästy nauttimaan!